Naprava za transport snopova cijevi i profila nosivosti 3 t

NAZIV PROJEKTA: Naprava za transport snopova cijevi i profila nosivosti 3 t

 

INVESTITOR: Mick d.o.o.

 

LOKACIJA: Kukuljanovo

 

GODINA PROIZVODNJE: 2020.

 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

  • nazivna nosivost naprave: 3 t
  • ukupna duljina naprave:  10625 mm
  • maksimalna širina naprave:  2520 mm
  • maksimalna visina naprave: 2510 mm
  • ukupan broj ovjesnih točaka: 2

 

TEHNIČKI OPIS:

Za potrebe investitora, tvrtke Mick d.o.o., izrađen je projekt C kuke nosivosti 3 t. Također, naprava je izrađena i montirana na postojeću dizalicu u skladištu crne metalurgije tvrtke Mick d.o.o. na Kukuljanovu.

 

C kuka se koristi kao naprava za transport snopova čeličnih cijevi, profila i ostalog šipkastog materijala unutar skladišta, a maksimalna nosivost iste iznosi 3 t, te se koristi prilikom istovarivanja robe iz kontejnera, a može prihvatiti snopove duljine 6 i 12 m.

 

Naprava se sastoji iz sljedećih osnovnih elemenata:

  • C kuke za prihvat materijala koji se transportira,
  • nosive grede za ovješenje naprave na dizalicu, i
  • dvostruke spojne uške za povezivanje C kuke s nosivom gredom.

 

C kuka je dizajnirana u obliku potkove s dva horizontalna nosača različitih duljina međusobno povezanih vertikalnim nosačem. Konstruktivni dijelovi C kuke su izvedeni zavarivanjem kao kutijasti nosači iz čeličnih limova, dok je dio gornjeg horizontalnog nosača izveden iz profila HEA 240.

 

Kod zavješenja tereta na C kuku mjesta zavješenja se odabiru prema duljini snopa koji se prenosi. Treba voditi računa o tome da se teret postavi tako da mu se težište po mogućnosti nalazi u osi ispod ovjesne uške C kuke kako bi se kod izvlačenja tereta iz kontejnera i kod transporta unutar skladišta osiguralo da donji horizontalni nosač C kuke i teret budu postavljeni horizontalno. To osigurava lakši i sigurniji rad s napravom.

 

Nosiva greda za ovješenje naprave na dizalične kuke izvedena je iz dva toplovaljana čelična profila UNP 200, duljine 2500 mm. Profili su ugrađeni zrcalno na međusobnom razmaku od 100 mm, a poprečno su povezani limenim trakama i čeonim pločama.

 

Dvostruka spojna uška služi za povezivanje C kuke s nosivom gredom. Dvostruka uška je izvedena zavarivanjem iz čeličnih limova debljine 20 mm. S gornje su strane zavarene dvije nosive uške, a u njima je na osnoj udaljenosti od nosive horizontalne ploče izbušen provrt za ugradnju nosivog svornjaka. Svornjakom je dvostruka spojna uška ovješena na nosivu gredu naprave.  Donje dvije uške, koje su zavarena na određenoj međusobnoj udaljenosti, služe za ovješenje C kuke. Gornje uške su u odnosu na donje uške orijentirane pod međusobnim kutom od 90°, kako bi se C kuka u odnosu na nosivu gredu mogla slobodno njihati u dvije ravnine.

 

Na kraju donjeg horizontalnog nosača C kuke crnom bojom je označena kontrolna točka na kojoj se tijekom uporabe kuke povremeno mjeri vertikalni razmak krajeva donjeg i gornjeg horizontalnog nosača kada je naprava neopterećena i slobodno visi na dizalici.